31 Ocak 2008 Perşembe

Aşure

Aşure gününüz kutlu olsun.Biraz aşuremi yayınlamakta geç kaldım.Bu aşureyi sevgili yengemle beraber hazırladık.İnşallah beyenirsiniz

MALZEMELER (Yaklaşık 30 kase için)
1/2 kg.bugday
1bardak fasulye
1 bardak nohut
1 çaybardağı pirinç
1 kg tozşeker
7-8 adet kayısı
7-8 adet incir
100 gr kuru üzüm
1 kaşık gül suyu1
2 parça portakal kabugu

ÜZERİ İÇİN:
100 gr ceviz
100 gr fındık
tarçın
2 kaşık susam
nar
YAPILIŞ:

Bugdayı ,fasulyeyi ve nohutu ayrı ayrı kaplarda ıslatın,bir taşım kaynatın ve kapakların kapayarak 7-8 saat kadar bekleyin.Daha sonra bugdayın üzerini 5-6 parmak geçecek kadar su ilavesi ile kaynatın,fasulye ve nohutu da ayrı ayrı iyice yumuşayana kadar haşlayın.Bugday pişmek üzereyken pirinci ilave ederek pirinçler pişene kadar biraz daha haşlayın,su azalırsa kaynamış su ekleyin.Daha sonra fasulye ve nohutu da tencereye alın,biraz daha kaynatın.Yıkanmış ve sıcak suda bekletilmiş üzümleri ,ve sıcak suda bekletilmiş ve küçük doğranmış kayısıları ilave edin,biraz daha kaynattıktan sonra şekeri ilave edin.Bu aşamada ben 1-2 dilim portakal kabugu ilave ettim,-bu kabukları daha sonra çıkarttım-,indirmeden önce 1 -2 kaşık gülsuyu ilave edin.Yıkanmış,sıcak suda bekletilmiş ve küçük doğranmış incirlerden her kasenin dibine bir miktar koyun ve aşureyi kaselere bölüştürün.Üzerini dilediginiz gibi süsleyin.-Bu arada kayınvalidemden öğrendigim ve benim aşureye çok yakıştırdığım bir üst malzemesi olan susamdan bahsetmek istiyorum,susamı dolmalık fıstıkla bir tavada biraz kavurduktan sonra aşurenin üstüne az bir miktar serpin,ben çok yakıştığını düşünüyorum,siz de bir deneyin isterseniz..-Üst süslemede,tarçın,ceviz,nar,susam,ceviz ve fındık kullandım,siz istediginiz malzemeyi kullanabilirsiniz.
AFİYET OLSUN..